Volite li koktele of kafe?
Objavljeno: 09.12.2016
Svako od nas ima omiljenu kafu, pripremljenu na određeni način, a svakako i omiljeno piće kojim voli da nazdravi, da se proveseli ili jednostavno da se opusti nakon napornog dana. A volite li ovu kombinaciju u jednom piću? Kokteli od kafe nisu zaživeli u potpunosti, ali se često mogu pronaći u kartama pića. Naravno, možete da ih napravite i u svom domu. Imamo nekoliko predloga za vas!
 
Irish coffee
 
Naravno, za početak čista klasika. Irska kafa nastala je četrdesetih godina pošlog veka, a danas je jedan od najpopularnijih napitaka ovog tipa. Idealna je za period pred nama, jer se smatra zimskim napitkom. Šta je to što nas zagreva? Pa viski, naravno!
 
Potrebni sastojci:
 
50 ml šlaga od slatke pavlake
2 male kašike braon šećera
50 ml viskija 
200 ml crne  filter kafe
 
Stavite šećer u zagrejanu čašu, potom sipajte viski, pa kafu i mešajte dok se šećer ne istopi, a potom dodajte kremasti šlag.
 
Espresso martini
 
Ukoliko pravite ovu kafu u svom domu, potreban vam je aparat za espresso kafu. Espresso martini nastao je osamdesetih godina prošlog veka, kada je barmen iz Engleske napravio piće koje je imalo zadatak da gosta razbudi. 
 
Potrebni sastojci:
 
25 ml nekog likera na bazi kafe
25 ml espresso kafe
50 ml vodka
 
Uspite sve sastojke u šejker i dobro promućkajte. Čaša u koju ćete sipati bi trebalo da bude hladna, a koktel možete ukrasiti zrnima kafe koje ćete staviti na vrh. 
 
 
Popularne vrste koktela od kafe su i one na bazi ruma, kao što je Pharisaer. Ovo žestoko piće se zagreje i potom se prelije kafom. Ona bi trebalo da bude izuzetno jaka i slatka, a osim šećera, dodaje se i šlag. Ukoliko radije birate konjak, svideće vam se Café royal. Ovaj napitak takođe u osnovi ima jaku, slatku kafu, koja se flambira konjakom. U tu svrhu može se koristiti i rakija. Ona se koristi i u Caffe corretto u koju se dodaje lozovača, ali i liker od badema.