SELFIE - trend iz XIX veka
Objavljeno: 04.04.2015
Prošle godine „selfie“ je bila reč godine, prema Oksfordskom rečniku. Njena upotreba porasla je za 17.000 puta! Svet je poludeo za samostalnim fotografisanjem pametnim telefonima ili veb kamera, a sve u cilju objavljivanja ovako načinjene fotografije na društvenim mrežama. To nije samo tinejdžerski trend. Selfie je rasprostranjen među poznatim ličnostima iz sveta zabave, sporta, ali i politike. Fotkalo se čak i u svemiru. 
 
 
Ipak, malo je onih koji znaju da ovo uopšte nije novina u društvu. Još u XIX veku pojedinci su uživali da se samostalno fotografišu. Tako je nastao i prvi selfie. Robert Kornelijus iz Australije 1839. godine bio je pionir, a njegovim stopama 1898. godine krenuo je i Belgijanac, Henri Evenepoel, slikar.  Prvi tinejdžerski selfie napravila je 1914. godine sa svojih 13 godina Anastasija Nikolajevna, nadvojvotkinja iz Rusije. Selfie fotografije naročito su bile popuarne tokom Drugog svetskog rata, kada su vojnici svoje fotografije slali dragim osobama. 
 
 
Prvi put u modernom dobu, ova reč pojavila se 2002. godine na australijanskom internet forumu. Selfie je postao centralna tema diskusije tokom narednih godina, posebno nakon velike prisutnosti na mrežama My space i Facebook.  

 
Pružamo vam priliku da nam pokažete kako to izgleda najoriginalniji selfie! Fotkajte se do ponoći u našem lokalu u subotu, 04. aprila. Tagujte se na našem Instagramu i Facebook profilu. Pobednik dobija flašu žestine!