Arapi, hvala za pastu!
Objavljeno: 17.04.2015

Tokom svojih osvajanja u VII veku, Arapi su sa sobom doneli i dugačke rezance, koje danas nazivamo špagetama. Oni su bili suvi i otporni na buđ, a to ih je čnilo idelanom hranom za vojsku, koja je često dugo putovala brodovima. Kuvali su ih u vodi, a tome su prvo naučili Sicilijance. Palermo, tada arapska kolonija, postao je poznat po ovoj testenini. Ona se jela bez priloga, sve dok kuvar Bonvičini nije osmislio raznovrsne soseve, ali i oblike testenine.

 

Jedna od legendi kaže da je testeninu izmislio grčki bog vatre Hefes. Smatra se i da reč „makarone“ potiču iz Rima. Najstarija upotreba testenine vezuje se i za Kinu, a postoji podatak da je šagete u Italiju doneo Marko Polo, u XIII veku.

Ko god da je bio prvi, zahvalni su mu ljubitelji širom sveta. Menjale su se tokom vremena, pa sada razlikujemo preko 600 vrsta testenine. Neke od njih su i raviole (punjena testenina), fusili (dugi i cilindrični makaroni), fetućini (široki i vitki, slični špagetama) i tako dalje.

 

Postoje posebna pravila kada se kuva testenina. Suprotno široko zastupljenoj ideji, ulje se nikako ne dodaje. Samo so. Takođe, testenina bi trebalo da bude „al dente“, dakle ne prekuvana, nego pomalo žilava pod zubima. Ne treba je ispirati hladnom vodom, osim ukoliko je ne spremate za salatu.